Navigeren

×

Duidelijke taal van NVM: Huizenaanbod droogt op

Graal-Makelaardij-Duidelijke taal van NVM- Huizenaanbod droogt op

U hoort het overal in het nieuws, wij zien het in Leiden en omgeving elke dag in de praktijk: de huizenmarkt is niet normaal. Al tijden niet. De nieuwe kwartaalcijfers van de NVM onderstrepen dat maar weer eens. Traditioneel is de markt in ‘t eerste kwartaal rustig, maar de afgelopen drie maanden zagen we de druk juist weer verder toenemen. We praten u bij.

Hoe krap is onze regio? 2,3, zegt de indicator 

Goed om te weten: in een gezonde markt staat de krapte-indicator op 5 of hoger. Dat betekent dat elke huizenzoeker keuze heeft uit 5 huizen. Op dit moment staat die indicator een stuk lager. Landelijk op 2,4, in onze regio op 2,3. Er staan dus maar weinig huizen te koop: op dit moment 487 in Leiden en omgeving. Dat is 23,9% minder dan vorig jaar.

Gelukkig blijven mensen hun hogere segment-huizen bij ons aanmelden: de afgelopen weken maar liefst 15 nieuwe huizen. Neem even een kijkje op onze website; je ziet dat een goed doordacht plan van aanpak als huizenzoeker het verschil kan maken! We denken graag met u mee. 

Transactieprijzen stegen in één jaar met 7,4%

In het eerste kwartaal kwamen meer kijkers op te koop staande huizen af. ‘’Ook het aantal biedingen neemt toe’’, vertelt Lana Gerssen, makelaar en voorzitter NVM-vakgroep Wonen. ‘’Dat bevestigt het gestegen vertrouwen onder kopers.’’ Daar komt bij dat ook de lonen flink stegen en de rente juist (licht) daalde. Het resultaat: huizenzoekers hebben weer meer leencapaciteit. En dat is te merken, want we zien kopers weer vaker en meer overbieden. Het gevolg: de prijzen stijgen. Ook in onze regio is dat het geval: de transactieprijs per m² staat nu op € 4.619. Dat is 7,4% hoger in vergelijking met vorig jaar.

[quote van Wim; iets over dat nu (nog steeds) een goed moment is om te verkopen]

We verkopen snel, gemiddeld binnen 60 dagen. Dat is 15 dagen sneller dan in 2023! Niet zo gek, gezien de krapte. Wel goed om te noemen: de verkooptijd is een gemiddelde. In ons hogere segment verkopen we het ene huis binnen 14 dagen, terwijl een andere veel langer te koop staat. Ja, de verkooptijd blijft grillig. Toch geldt: mocht u nog verkoopplannen hebben, dan kan dit een mooi moment zijn om door te pakken. 

Meer weten? Uw mogelijkheden doorspreken?
Wim Graal en Michiel de Jong - Graal Makelaardij in Leiden - Hoger segment

Rapenburg 4
Postbus 5
2311 EV Leiden

E-mail
info@graalmakelaardij.nl
Of bel
+31 (0)71 5 161 000 / + 31 (0)6 41 194 201
CONTACT
Blijf altijd op de hoogte
Terug