Navigeren

×

Nieuwe Rijn 92

2312 JL LEIDEN
Asking price € 1.375.000,- k.k.
Woonoppervlakte
278 m2
Perceel oppervlakte
115 m2
Aantal kamers
5
Aantal slaapkamers
4
Bijzonderheden
Monument, Beschermd stads of dorpsgezicht
Aanvaarding
In overleg
Bouw
Objecttype
Woonhuis
Bouwjaar
1670
Oppervlakte
Woonoppervlakte
278 m2
Buitenruimtes gebouwgebonden of vrijstaand
51 m2
Gebruiksoppervlakte overige functies
6 m2
Perceel oppervlakte
115 m2
Inhoud
1.006 m3
Indeling
Aantal kamers
5
Aantal slaapkamers
4
Energie
Isolatievormen
Dakisolatie, Muurisolatie, Grotendeels dubbelglas
Soorten verwarming
CV ketel
Soorten warm water
CV ketel
Voorzieningen
Mechanische ventilatie, Rookkanaal, Dakraam, Glasvezel kabel
Buitenruimte
Liggingen
Aan rustige weg, In centrum, In woonwijk, Vrij uitzicht, Aan vaarwater
Tuintypen
Patio atrium
Opbergruimte
Garage
Soorten
Geen garage

Nieuwe Rijn 92

2312 JL LEIDEN
Asking price € 1.375.000,- k.k.

Karakteristiek herenhuis aan de Rijn met zeer royaal dakterras.

Op de plek waar in voorbije tijden de noordgrens van het Romeinse Rijk lag en tijdens het Ontzet van Leyden de stadsmuren en poorten waren gelegen, ligt dit karakteristieke 18e-eeuwse herenhuis met rijke historie.

Nadat de oude stadsmuren waren geslecht werd op deze plek een voornaam herenhuis gebouwd met op het achtererf enkele kleinere woningen aan een steeg. Later is op de plek van de kleinere woningen het achterhuis gebouwd, verloor de steeg haar functie, maar deze is nog wel te herkennen als je vanuit de keukenramen naar buiten kijkt. In het voorhuis zijn de oude kenmerken van het herenhuis nog zichtbaar: hoge plafonds met zware eikenhouten balken die van muur-tot-muur lopen en op de zolder een prachtige hand gezaagde balkenconstructie met een nok van wel zeven meter hoog. Hierdoor zijn zonder uitzondering alle ruimtes hoog, licht en groot.

De begane grond wordt momenteel gebruikt als leefverdieping met in het voorhuis de woonkamer, een tussengelegen binnenplaats en in het achterhuis de woonkeuken.

De woonkamer heeft in de 19e en begin 20e eeuw een tijdlang dienst gedaan als winkel van een slager, wat nog duidelijk terug te zien is in de pui met staal en klinknagels met een enorm groot etalageraam. Tegenwoordig biedt dit niet alleen een fraai uitzicht op de gracht, maar doordat de oorspronkelijke winkeldeur nog is behouden ook toegang tot het stoepje voor de woning met bankje en plantenpotten. Een heerlijk plekje om vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar in het zonnetje te zitten en te genieten van voorbijvarende bootjes en voorbij fietsende mensen. Tussen de woonkamer en de keuken bevindt zich de binnenplaats die met de witgepleisterde muren veel licht brengt in de woning en plaats biedt om op hete zomerdagen toch nog buiten de verkoeling op te zoeken. De huidige bewoners zijn gek op koken en dit is duidelijk terug te zien in de woonkeuken. Deze is gigantisch en biedt niet alleen plaats aan alle ruimte en keukenapparatuur voor de (amateur)chef, maar ook aan een chef’s table waar je met grote gezelschappen kunt genieten.

Een moderne spiltrap brengt je naar de 1e etage met twee slaapkamers en een badkamer.

De slaapkamer aan voorzijde ligt over de hele breedte van de woning en biedt een prachtig uitzicht op de ophaalbrug over de Rijn met een doorkijk door de Kraaierstraat helemaal tot aan het Plantsoen. Momenteel wordt deze kamer gebruikt als thuiskantoor en voor logees. Aan de achterzijde van het voorhuis ligt de badkamer. Deze is zeer ruim opgezet met een ligbad, een inloopdouche en dubbele wastafel. Vanuit hier bieden twee ramen uitzicht op de binnenplaats, waardoor ook weer veel licht in de badkamer valt. De slaapkamer aan achterzijde valt niet alleen op door haar afmetingen, maar ook door de lichtinval. Niet alleen vanuit de ramen aan de binnenplaats en de ramen aan de voormalige steeg, maar ook door de zeer fraaie ramen in het dak.

De spiltrap is doorgezet naar de 2e etage met een open etage met slaapvide en een dakterras met winterkas.

De nok van de voormalige zolder heeft een hoogte van wel zes meter en de kenmerkende balkenconstructie met sporenkap is hier nog vol in het zicht. De ruimte is open gehouden en in het dakvlak zijn Velux ramen geplaatst, waardoor van alle kanten licht naar binnen valt en het ruimtelijke gevoel nog meer wordt benadrukt. Momenteel wordt de zolder gebruikt als thuis kantoor en tweede zitkamer met in de nok een etage die dienst doet als slaapkamer voor gasten. Doordat de kap van buiten is geïsoleerd en alle ramen zijn voorzien van dubbel glas wordt het hier in de zomer niet te warm en in de winter niet te koud. Op de overloop is een tweede moderne badkamer met douche, wc en wastafel, waardoor de zolder bijna een volledig zelfstandig appartement is. Kers op de taart is het wel zeer royale dakterras. Deze biedt een vrij uitzicht over de achterliggende tuinen waar je midden in de hectiek van de binnenstad kan genieten van buiten en rust. Het terras heeft een houten vlonderdek en de vele potplanten en -bomen geven het een groen karakter. Een unicum is de winterkas waar de wat meer kwetsbare potplanten de winter kunnen overleven.

Het oude en bruisende centrum van Leiden ligt op steenworp afstand met haar terrassen, de markt, voorbijvarende bootjes. musea en restaurants. Scholen, sportclubs en andere activiteiten zijn op korte afstand met de fiets te bereiken, net als Leiden Centraal. Voor de auto krijg je in de binnenstad een vergunning en bezoek kan in één van de parkeergarages in de buurt parkeren of op straat via de bezoekers App.

BIJZONDERHEDEN

– Rijksmonument
– Rijks beschermd stadsgezicht
– Ouderdomsclausule
– Vrijwel geheel voorzien van dubbel glas
– Van buiten geïsoleerde kap

Plan een bezichtiging

Neem contact op met:

Michiel de Jong RM

m.dejong@graalmakelaardij.nl

+31 (0)71 - 51 61 000 / +31 (0)6 - 18 71 88 87

Of geef uw voorkeur door: